Ta veseli dan kulture: odprtje nove občasne razstave “Preljuba moja žena, čakam na kolodvoru…”

03.12.2020 ob 12:00 uri

V četrtek, 3. decembra 2020, ko med drugim obeležujemo Ta veseli dan kulture, bomo v galerijskih prostorih MnZC odprli novo občasno razstavo z naslovom “Preljuba moja žena, čakam na kolodvoru…” avtorice Bronislave Gologranc Zakonjšek.

Razglednica je dokument časa in dragocen pričevalec nekega obdobja. Prinaša presenetljivo veliko informacij in nas popelje v ljudski vsakdan. V osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja je ponovno oživela. Danes je vse več klubov zbiralcev, predvsem pa je vedno večje število knjižnih izdaj in razstav o starih razglednicah. Javne institucije (knjižnice, arhivi) vse bolj cenijo tovrstno gradivo. Kot specifični muzejski predmet je razglednica postala tudi predmet muzeološkega zbiranja in proučevanja.

Zbirka Razglednice Muzeja novejše zgodovine Celje obsega 8089 enot. Večina, 6229 razglednic, je iz obdobja od konca 19. stoletja do začetka 2. svetovne vojne, seveda pa njihova raznovrstnost sega tudi do današnjih dni.

Razglednice nam pripovedujejo zgodbe o času, v katerem so nastale. Razkrivajo vpogled v pokrajino in vsakdanjik ljudi, v majhne zanimivosti, ki bi sicer ostale pozabljene za vedno. Z njimi sestavljamo kroniko minulih časov, razvoja, spreminjanja, minevanja … Razglednice s krajevnim imenom, poštnim žigom, znamko, s podatki o založniku in fotografu, pošiljatelju in prejemniku, z lastnoročnimi sporočili so izjemno dragocene ilustracije preteklosti. Včasih zataknjene za steklo v vratih kredenc ali za okvir ogledala, danes sistematično zbrane v muzejski zbirki. Naš muzej hrani in bo ohranil to dragoceno muzejsko zbirko, ki jo uporabljamo tudi pri svojem delu. Vse razglednice so objavljene na slovenskem muzejskem portalu Museums.si.

Razstava bo na ogled do 28. februarja 2021.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani