Fotohiša Pelikan

Razlagova ulica 5, Celje

ODPIRALNI ČAS:

ODPRTO OD 3. MAJA 2024

Fotohišo Pelikan si je možno ogledati izključno ob naprej najavljenih terminih:

  • vsak torek ob 10., 12. in 16. uri,
  • vsako soboto ob 9. in 12. uri,
  • vsako prvo nedeljo v mesecu ob 14. in 16. uri.

Za ogled hiše se najavite na telefonsko številko 03/428 64 28 ali elektronski naslov informacijska@mnzc.si.

Galerija Božena bo odprta vsako sredo, četrtek in petek, med 10. in 12. uro.

Za najavljene skupine je odpiralni čas po dogovoru.

 

Veliko stanovanjsko hišo z ateljejskim prizidkom je leta 1899 dal zgraditi ugledni celjski fotograf Johann Martin Lenz (1864–1916). Po prvi svetovni vojni jo je kupil fotografski mojster Josip Pelikan (1885–1977), ki je s svojo družino v njej živel in delal skoraj šest desetletij. Pelikanovo ime je v Celju in okolici postalo sinonim za fotografa, v njegovem ateljeju pa so se obrti izučili številni fotografi mlajših generacij.

Nad očetovo dediščino sta po njegovi smrti skrbno bdeli obe hčeri, zlasti mlajša Božena, ki je v domači hiši in ateljeju nadaljevala družinsko obrt, vse dokler se ni v devetdesetih letih dvajsetega stoletja začel njen postopen prenos pod okrilje in varstvo Muzeja novejše zgodovine Celje. Ta danes hrani na desetine tisočev fotografij in steklenih plošč, fotoaparatov in fotografskih pripomočkov, bogat arhiv in dokumentacijo, največji zaklad pa sta kar dva ohranjena ateljeja z vrsto fotografske in tehnične opreme.

Starejši izmed njiju, stekleni fotografski atelje, ki ga je postavil Lenz, Pelikan pa je v njem ustvarjal pred drugo svetovno vojno, je že od leta 1997 enota Muzeja novejše zgodovine Celje. Je edini tovrstni  primer ohranjene kulturne in tehniške dediščine v Sloveniji ter eden redkih v Evropi.

Po smrti Božene Pelikan (1922–2016) je Muzej novejše zgodovine Celje v upravljanje prevzel tudi stanovanjsko hišo družine Pelikan in že obstoječo muzejsko enoto (stekleni atelje) razširil na celotno stavbo v skupnem obsegu več kot 600 m2 razstavnih in delovnih površin.

V njenem pritličju se nahaja odlično ohranjeni fotografski studio, urejen pred drugo svetovno vojno, ki sta ga najprej mojster, nato pa njegova hči uporabljala vse do konca dvajsetega stoletja.

V prvem nadstropju je na ogled družinsko stanovanje, v katerem je predstavljena meščanska bivalna kultura prve polovice dvajsetega stoletja.

V najvišji etaži stavbe je iz nekdanjega podstrešja nastal kabinet, večnamenski prostor za strokovno delo ter različne spremljevalne programe, srečanja in dogodke.

V kletnih prostorih domuje galerija Božena kot razstavni prostor za prezentacijo in promocijo fotografske dediščine ter sodobne fotografske ustvarjalnosti in umetnosti, tako domače kot tuje.

V steklenem fotografskem ateljeju se je po predhodnem dogovoru moč fotografirati še danes. Na voljo je namreč enkratna možnost individualnega ali skupinskega portretnega fotografiranja s sodobnimi fotografskimi tehnikami s pridihom nostalgije. Izkušnjo fotografiranja lahko portretiranci nadgradijo s kostumi z začetka 20. stoletja, spomine pa lahko tudi podarijo – z darilnimi boni za umetniško fotografiranje v steklenem ateljeju.

 

Programi za obiskovalce:

 

Programe, ki jih izvajamo v Fotoateljeju in galeriji Pelikan, podpira tudi Nova kreditna banka Maribor.

 

 

 

 

Virtualni sprehod po Fotoateljeju in galeriji Pelikan:

GalerijaSnap Content

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani