Brezžično omrežje EDUROAM

Muzej novejše zgodovine Celje nudi zaposlenim, raziskovalcem, dijakom in študentom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja eduroam. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. Eduroam je del omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/pravila-uporabe-omrezja-arnes).

1. Kaj je eduroam?

Storitev eduroam omogoča raziskovalcem, učečim in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja v naši organizaciji in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem eduroam.

V omrežje eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (muzeji, inštituti, šole, fakultete …) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko raziskovalci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju eduroam. Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo/

Lahko si pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT (podpira večino naprav) ali geteduroam (mobilne naprave).

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi.

Dostop je veljaven za čas šolanja in omogoča učečim tudi dostop do ostalih storitev storitev Arnesa v primeru, da jih šola ponuja. Uporabniške podatke, spremembo gesla in prevzem identitete pa je mogoče urediti na spletni strani SIO-MDM.

4. Pomoč in kontaktne osebe

V primeru težav se obrnite na vašo matično ustanovo, kjer so vam dodelili uporabniško ime in geslo.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani