Dnevi evropske kulturne dediščine in Z igro do dediščine v Tednu otroka 2020 v MnZC

V Muzeju novejše zgodovine Celje z dogodki tudi letos obeležujemo Dneve evropske kulturne dediščine (DEKD) in Teden kulturne dediščine, ki potekata med 26. septembrom in 10. oktobrom. Gre za vsakoletna projekta, ki združita stroko, pedagoge, šolsko mladino, lokalne skupnosti, društva in zainteresirano javnost v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine.

Namen DEKD je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope.

Tudi Slovenci se pridružujemo iniciativi in poleg dni organiziramo še Teden kulturne dediščine, nacionalni medresorski projekt, v katerega so vključene tako rekoč vse generacije, skorajda vsi slovenski kraji.

Letošnja tema DEKD je Spoznaj? Varuj! Ohrani.

Tudi letos pa smo se muzeji, galerije, razstave in druge kulturne ustanove po vsej Sloveniji v Tednu otroka, ki ga med 5. in 11. oktobrom 2020 organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, ponovno združili v skupno akcijo Z IGRO DO DEDIŠČINE.

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v oktobru in traja 7 dni. V tem času se odvijajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji s ciljem otrokom in družinam na igriv, zanimiv in poučen način približati bogato kulturno dediščino in jim hkrati omogočati kakovostno preživljanje prostega časa. Vabimo vas, da pri nas doživite čim več lepih trenutkov.

V Muzeju novejše zgodovine Celje pripravljamo brezplačne dogodke, ki se bodo odvili med 26. septembrom in 10. oktobrom:

  • sobota, 26. september 2020, ob 11. uri: javno vodstvo po stalni razstavi Živeti v Celju.
  • četrtek, 1. oktober 2020, ob 17. uri: javno vodstvo po razstavi Za domovino z rockom naprej!
  • sobota, 3. oktober 2020, ob 10. uri: vodeni sprehod po Fotohiši Pelikan, Razlagova ulica 5.
  • torek, 6. oktober 2020, ob 17. uri: vodeni sprehod po razstavi Več kot barve.
  • sreda, 7. oktober 2020, ob 17. uri: pod mavričnim dežnikom (Hermanova družinska ustvarjalnica).
  • sobota, 10. oktober 2020, ob 11. uri: menjava igrač v otroškem muzeju.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Celoten program dogodkov v okviru DEKD, ki se bodo odvijali po vsej Sloveniji, si lahko ogledate tukaj (klik!).

Družinske programe po slovenskih muzejih in galerijah v okviru akcije Z igro do dediščine pa si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani