Dnevi evropske kulturne dediščine v MnZC

V Muzeju novejše zgodovine Celje bomo tudi letos obeležili Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, vsakoletna projekta, ki združita stroko, pedagoge, šolsko mladino, lokalne skupnosti, društva in zainteresirano javnost v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine.

Namen Dni evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope.

Tudi Slovenci se pridružujemo iniciativi in poleg dni organiziramo še Teden kulturne dediščine, nacionalni medresorski projekt, v katerega so vključene tako rekoč vse generacije, skorajda vsi slovenski kraji.

Osrednje teme letošnjih Dni evropske kulturne dediščine so dediščina, umetnost in razvedrilo. Z vpeljavo novih tehnologij, ki prinašajo nove možnosti za razvoj že obstoječih, a morda premalo izkoriščenih potencialov, ponuja slovenska kulturna dediščina še neslutene možnosti prezentacije.

V Muzeju novejše zgodovine Celje pripravljamo brezplačne dogodke, ki se bodo odvili med 28. septembrom in 12. oktobrom:

 • četrtek, 3. oktober 2019, ob 17:00: Geološki sprehod po Celju, za odrasle
  Že v davni preteklosti so ljudje kamen uporabljali kot gradbeni material. Kamne, ki so se po lepoti razlikovali od gradbenih, so uporabljali za krašenje stavb. V mestu so dobro vidni materiali in ostanki iz različnih zgodovinskih obdobij. Vas zanima katerih?
 • sobota, 5. oktober 2019, ob 11:00: Živeti v Celju, javno vodstvo
  Razstava pripoveduje o življenju Celja in Celjanov v 20. stoletju. Po kronološkem sprehodu skozi stoletje se ogled zaključi na Muzejski ulici obrtnikov z Glavnim trgom ter prikazom delavstva v Celju. Odkrijte pozabljene zgodbe mesta – bisera na Savinji!
 • torek, 8. oktober 2019, ob 17:00: Geološki sprehod po Celju, za družine
  Na razstavi Zemlja pleše bomo spoznali tudi kamnine in minerale ter druga bogastva Zemlje. Na geološkem sprehodu po mestu bo geolog Tomaž Majcen predstavil naravne gradbene materiale, ki jih srečamo
  na celjskih stavbah, na tleh …
 • četrtek, 10. oktober 2019, ob 17:00: Zemlja pleše, javno vodstvo
  Na interaktivni razstavi v otroškem muzeju Hermanov brlog bomo spoznali tudi manj znana ali neznana dejstva o našem planetu,
  se podali v vesolje in odkrivali bogastva različnosti slovenskih pokrajin in kulturne dediščine. Čaka vas veliko vznemirjenje!
 • petek, 11. oktober 2019, ob 17:00: Tema ni en črn plašč
  Otroški muzej Hermanov brlog je eden redkih muzejev, ki je prilagojen slepim in slabovidnim. Sebastjan Kamenik bo predstavil slepoto, sobivanje s svojim psom spremljevalcem Šarkom in bo z nami delil
  svoje zgodbe. Igrali se bomo igre, ki so jih izdelali študentje inkluzivne pedagogike pod mentorstvom Aksinje Kermauner in Zveze slepih in slabovidnih.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Celoten program dogodkov, ki se bodo odvijali po vsej Sloveniji, si lahko ogledate tukaj (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani