Dvorec Novo Celje

Vljudno vas vabimo na odprtje medinstitucionalne razstave

 

DVOREC NOVO CELJE

Procesi spominjanja in pozabe

Dokumenti/Pričevanja/Sodobne likovne intervencije,

 

ki bo v četrtek, 27. junija 2024, ob 19. uri v Dvorcu Novo Celje.

 

Odprtje bo glasbeno popestril duet Dimek in Davor Klarić.

Prvi del razstave je pripravila dr. Polona Vidmar in govori o zgodbah iz življenja lastnikov dvorca, razvoju arhitekturnega kompleksa ter njegovi opremi od konca 16. stoletja do leta 1930, ko je prešel v roke Dravske banovine.

Usoda dvorca se nadaljuje v raziskovalnem navdihu avtorjev dr. Marije Počivavšek (MnZC), Karmen Kreže in Uroša Goveka, ki so odstrli pogled na obdobje 1930–1981, ko je v njem domovala bolnišnica – najprej umobolnica, kasneje pa bolnišnica za zdravljenje tuberkuloze; med drugo svetovno vojno pa bili njeni bolniki  v skladu z idejo o ‘uničenju življenja nevrednega življenja’ med prvimi na udaru nacističnega evtanazijskega programa. Zgodovina je podana v zanimivi interpretaciji; pisne vire in fotografsko gradivo iz zasebnih in javnih zbirk dopolnjujejo zvočni viri – posneti spomini ljudi, ki so bili povezani z dvorcem.

Vsemu temu je dodana zelo specifična, morda celo drzna konceptualna raven, ki je nastala v procesu dela kustosinj mag. Alenke Domjan in Milene Zlatar ter umetnikov (Dalibor Bori Zupančič, Veljko Toman, Jože Domjan, Matej Čepin, Jernej Forbici, Dore Klemenčič Maj, Metka Kavčič in Jože Tisnikar), ki so svoje likovne interpretacije postavili v center vizualne refleksije osebnega in kolektivnega spominjanja, psihološkega stanja in družbenih vsebin.

Razstava je nastala v sodelovanju ZKŠT Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ZRC SAZU, Muzeja novejše zgodovine Celje in Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Na ogled bo do 13. oktobra 2024. Dvorec bo odprt vsak petek, soboto in nedeljo od 17. do 20. ure ter med tednom po predhodni najavi na tel. št. 041 338 519.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani