Na ogled občasna razstava Zemlja pleše

V četrtek, 19. aprila 2018, smo v Otroškem muzeju Hermanov brlog odprli novo občasno razstavo Zemlja pleše. Pred samim odprtjem, ki se ga je udeležilo veliko število obiskovalcev, smo razstavo podrobneje predstavili novinarjem, ki so si razstavo tudi prvi ogledali.

Vse do konca leta 2019 bo v Otroškem muzeju Hermanov brlog na ogled nova razstava Zemlja pleše, s katero nadaljujemo ciklus občasnih razstav, namenjenih spoznavanju našega okolja ter pomenu njegovega varovanja in trajnostnega razvoja. Nova razstava se tokrat posveča  planetu, na katerem živimo, in prinaša številna znana in tudi neznana spoznanja o njem.

Vsebinsko je razdeljena na tri dele oziroma prostore:

  • ŽIVIMO NA ZEMLJI (Zemljina osebna izkaznica, zgradba Zemlje, rotacija/ dan in noč, revolucija/letni časi, kraljestvo živih bitij, prsti, bogastva Zemlje, potres, vulkan, celine in njihove značilnosti…)
  • GREMO V VESOLJE (planeti našega Osončja z osnovnimi značilnostmi, vesoljska tehtnica in raketa s Hermanom Lisjakom…)
  • BOGASTVO RAZLIČNOSTI SLOVENIJE (značilnosti slovenskih pokrajin, življenjska okolja, ekologija in mali koraki za skupni dom…)

Upoštevajoč kurikulum za 1. in 2. triado osnovne šole je razstava namenjena tako malim kot velikim obiskovalcem,  zasnovana je interaktivno in z vrsto didaktičnih točk, zvokov, filmov in iger. Predmete zanjo je prispevalo kar 15 muzejev iz Slovenije in Japonske.

Sestavni del razstave sta tudi tokrat didaktični katalog (tudi za slepe in slabovidne) ter bogat spremljevalni program, ki si ga lahko ogledate spodaj, v prenovljeni muzejski trgovini pa so na voljo novi prodajni izdelki, povezani z razstavo.

Avtorica idejne zasnove projekta je Bronica Gologranc Zakonjšek,  ki je ob Jožici Trateški in Tomažu Majcnu tudi avtorica razstave. Oblikovala sta jo Matija Kovač in Mojca Črešnik, za tehnične rešitve pa so ob Robertu Zapušku poskrbeli dijaki in učitelji Šolskega centra Celje (Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko ter Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja).  Najobsežnejši razstavni projekt MNZC v letu 2018 so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje, A Banka ter Zavarovalnica Triglav.

Vabljeni k ogledu foto utrinkov z odprtja (klik!)

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani