Nova občasna razstava (P)ostati ženska

Od 8. marca 2022 je v Muzeju novejše zgodovine Celje na ogled nova občasna razstava (P)ostati ženska.

Za razstavnim projektom (P)ostati ženska je dolg premislek o tem, na kakšen način vpeljati v muzej koncept spola in kako spregovoriti o ženskah ter kaj o tem vprašanju, ki v zadnjih nekaj desetletjih končno zaposluje različne znanstvene vede, sploh povedati.

S pričujočo razstavo dajemo v Muzeju novejše zgodovine Celje prostor zgodbam žensk. A ne zapuščini pomembnih zgodovinskih osebnosti, ki so zaznamovale družbo, priznanje za svoje dosežke pa so dobile mnogo kasneje, ali pa nanj še vedno čakajo. Niti je ne posvečamo osebnim zgodbam vseh pomembnih preteklih in sedanjih herojinj vsakdanjega dne, ki jih opazujemo, občudujemo in po katerih se zgledujemo, a se nam zdi, da jim nikoli ne bomo segle niti do kolen.

To je namreč razstava o vsaki izmed nas. Osebne zgodbe posameznic postavlja ob kolektivne in na njih raziskuje, kje so meje med osebnim in družbenim ter kje presečišča, kjer naše individualne izkušnje postanejo del skupne. Z njo odpiramo prostor premisleku o intimnem občutenju in zavedanju spola, družbenih odnosih in predstavljanju žensk v muzejih.

Razstava je prilagojena gibalno oviranim osebam.

Ob razstavi pripravljamo bogat spremljevalni program, del le-tega bodo izvedli tudi v Centru sodobne umetnosti, ki sodeluje pri projektu.

Izšel je tudi zbornik prispevkov k občasni razstavi.

Na ogled bo do 31. avgusta 2022.

Vabljeni k ogledu utrinkov z odprtja (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani