33 dni

Od četrtka, 3. oktobra 2019, je bila v galeriji Muzeja novejše zgodovine Celje na ogled občasna razstava 33 dni.

Razstavo, ki je prikazovala prevratno obdobje ob razpadu Habsburške monarhije in kratko obdobje (le 33 dni!) obstoja Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, do združitve v Kraljevino SHS, je pripravil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Arhivom Republike Slovenije.

Priložnostna razstava je predstavljala materialno in duhovno dediščino prve moderne slovenske državne entitete.

Na začetku oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki mu je načeloval dr. Anton Korošec. Hrvaški sabor in ljudski shod v Ljubljani sta 29. oktobra razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s prestolnico v Zagrebu. Konec oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS, najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji.

Konfederacijo, ki je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov v okviru Avstro-Ogrske, sta ogrožala Italija, ki je v skladu z Londonskim paktom zasedala Primorsko, Istro in Dalmacijo, ter pritisk Srbije v zvezi z uresničitvijo Krfske deklaracije. Država SHS je prenehala obstajati 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu.

Razstava je bila na ogled do 17. novembra 2019.

Fotografije z odprtja si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Virtualni sprehod po občasni razstavi 33 dni:

33 dni / 1Snap Content

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani