Čutim Slovenijo, čutim Celje

Razstava Čutim Slovenijo, čutim Celje je preplet osebnih zgodb in predmetov posameznikov, ki so se v Slovenijo in Celje preselili iz različnih razlogov, si tu ustvarili nov dom ter postali aktivni člani družbe. Že naslov jasno pokaže, da razstava prehaja iz nacionalnega v lokalno okolje, čemur botruje predvsem dejstvo, da ideja postavitve izhaja iz razstave Slovenija in Afrika: Preplet ljudi in predmetov, ki so jo leta 2017 postavili v Slovenskem etnografskem muzeju. Tako zgodbe nekdanjih afriških študentov v Sloveniji prehajajo v zgodbe celjskih priseljencev.

Skozi celotno razstavo se osebne zgodbe in predmeti dopolnjujejo in ustvarjajo nekakšne intimne prostore v katere vstopa muzejski obiskovalec. Vsi predmeti na razstavi so plod individualne izbire sodelujočih. Namen razstave je pokazati, kako pomembno migracije vplivajo na razvoj mesta in družbe ter hkrati predstaviti vlogo osebnih predmetov v odnosu do kulture, identitete in spomina.

Prvi del razstave, podnaslovljen kot Čutim Slovenijo, predstavlja zgodbe in predmete posameznikov iz Gane, Ugande, Zimbabveja in Madagaskarja. Ti so prišli v Slovenijo v okviru politik štipendiranja tujcev za študij v Jugoslaviji pod okriljem Gibanja neuvrščenih in potem zaradi različnih spletov okoliščin tukaj tudi ostali.

Drugi del razstave, podnaslovljen kot Čutim Celje, nadaljuje zgodbo, ki so jo začeli v Slovenskem etnografskem muzeju, a jo hkrati lokalizira. Prepletajo se osebne zgodbe in predmeti ljudi, ki so v Celju in okolici našli svoj drugi dom ter hkrati s svojim delom bogatijo celjsko družbo in kulturo. Vsaka zgodba je del osebne izkušnje bivanja in ustvarjanja v Celju in vsak predmet je del spomina na državo rojstva in življenja v njej. Vse zgodbe so nastale v sodelovanju s posamezniki, ki so odkrito spregovorili o svoji izkušnji preseljevanja ter bivanja v Celju.

V zadnjem delu razstave, podnaslovljene Še vedno čutim Celje, gremo iz lokalnega v globalno. Kar nekaj Celjank in Celjanov se je v zadnjem obdobju izselilo v tujino, kjer si ustvarjajo novo in drugačno življenje. Preko pozdravov z razglednic nam sporočajo, da so tudi Celjani in hkrati Slovenci v kakšni drugi državi migranti.

Ob tem pa prenašajo močno sporočilo, da ima vsak pravico do boljšega, varnejšega ter bolj čistega sveta in te pravice ne smemo nikoli in nikomur odvzeti, kar je v sodobnem času še kako pomembno.

Vabljeni na ogled!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani