Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019

Od srede, 11. septembra 2019, je bila v kletnih prostorih Pelikanove hiše na Razlagovi ulici 5 v Celju na ogled nova občasna razstava, naslovljena Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019.

Leta 2019 je minilo 120 let, odkar je celjski fotograf Johann Martin Lenz dal zgraditi stanovanjsko hišo s prizidkom – fotografskim ateljejem oz. steklenim salonom (leta 1899). Po njegovi smrti je stavba prišla v last fotografa Josipa Pelikana, ki je pred okroglim stoletjem prišel v Celje (leta 1919) ter tukaj ostal in delal skoraj šest desetletij.

Obnovljeni stekleni atelje, edinstven v Sloveniji in eden redkih v Evropi, je kot Fotoatelje in galerija Pelikan že več kot dve desetletji sestavni del Muzeja novejše zgodovine Celje. Ta ima pri ohranjanju izjemne Pelikanove zapuščine nove načrte – ureditev celovitega muzejsko-kulturnega kompleksa, utemeljenega na celjski, Pelikanovi fotografski dediščini in njeni povezavi s sodobno fotografsko produkcijo in dejavnostjo, ki bi obiskovalcu omogočal sprehod skozi zgodovino fotografije od konca 19. stoletja do danes v povsem avtentičnem okolju.

Pričujoča razstava, postavljena v kletnih prostorih Pelikanove hiše na Razlagovi ulici 5, zato ni prinašala zgolj orisa njene preteklosti, temveč je predstavljala tudi simbolni začetek njene preobrazbe v Fotohišo Pelikan in je bila le začetek pred veliko prenovo hiše.

Kletni prostori Fotohiše Pelikan počasi dobivajo podobo galerije za sodobno fotografijo, z načrtovanimi sprehodi skozi stanovanje pa želimo predstaviti bivalno kulturo celjskega meščana 20. stoletja.

Razstava je bila na ogled do junija 2020.

Fotografije z odprtja si lahko ogledate na tej povezavi (klik!)

Virtualni sprehod po občasni razstavi Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019:

fotohiša Pelikan / 1Snap Content

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani