Lepo mesto

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2021, smo odprli novo, medinstitucionalno občasno razstavo našega muzeja, pri kateri sodeluje več celjskih institucij: Turistično in kulturno društvo Celje, Pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje in Osrednja knjižnica Celje.

Razstava je nastala ob 150. obletnici ustanovitve Turističnega in kulturnega društva Celje, društva s sicer mnogimi imeni (Verschönerungs-Verein, Olepševalno društvo, Olepševalno in tujskoprometno društvo, Olepševalno in turistično društvo, Turistično društvo, Turistično in kulturno društvo) in mnogovrstno dejavnostjo.

Na razstavi, ob kateri je izšel tudi bogat katalog, pa ni le zgodba 150-letne zgodovine društva, pač pa tudi zgodba o mestu z bogato zgodovino, imenitnimi znamenitostmi in očarljivo okolico.

O lepem mestu.

Predstavljena je bogata zgodovina Turističnega društva Celje, najstarejšega turističnega društva v slovenskem prostoru. Člani društva so skozi poldrugo stoletje vseskozi skrbeli za lep izgled mesta, postavili so mestni park, kopališča na Savinji, prispevali so k ohranitvi in ureditvi Starega gradu (v sedemdesetih letih je bil najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji), za promocijo mesta pa izdali številne razglednice, brošure, prospekte, vodnike in drugo literaturo o Celju in njegovi okolici, namenjene turistom in obiskovalcem Celja.

Razstava je prilagojena gibalno oviranim osebam.

Na ogled do 28. februarja 2022.

Vabljeni!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani