Promenada

25. aprila 1997 je, kot kulturni spomenik državnega pomena in dislocirana enota Muzeja novejše zgodovine Celje, svoja vrata odprl eden najlepših steklenih fotografskih ateljejev v Evropi.

Leta 1899 ga je postavil celjski fotograf Martin Lenz, večino dvajsetega stoletja je bil v lasti Josipa Pelikana, leta 1996 pa ga je Mestna občina Celje odkupila ter s pomočjo tedanjega Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine obnovila.

Kot je bilo Celje v preteklosti znano kot »biser na Savinji«, tako je atelje danes biser kulturne dediščine v mestu. Skupaj s celotno Pelikanovo zapuščino predstavlja neizčrpen vir za proučevanje ter razumevanje tako zgodovine fotografije kot nekdanjega življenja mesta in meščanov.

V minulih dvajsetih letih ga je obiskalo skoraj 60.000 ljudi.

Medtem ko v zgornjem nadstropju dominira secesijski stekleni salon, je galerija v pritličju namenjena tematskim razstavam Pelikanovih fotografij.

Obletnico ateljeja smo obeležili z občasno razstavo 46 promenadnih fotografij, nastalih v Celju, Rogaški Slatini, Dobrni in Rogatcu v tridesetih letih dvajsetega stoletja.

Razstavo smo ob prazniku Mestne občine Celje odprli 11. aprila 2017, na ogled pa je bila do konca leta.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani