Služimo narodu

Leta 2021 smo obeleževali 30. obletnico samostojne države in odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz naših krajev.

V ta namen je bila v Muzeju novejše zgodovine Celje od 18. junija 2021 dalje na ogled občasna razstava s pomenljivim naslovom SLUŽIMO NARODU Spomini slovenskih vojakov Jugoslovanske ljudske armade.

Služenje vojaškega roka je dolgo časa na osebni ravni veljalo za iniciacijo v svet odraslosti, obenem pa je moški posameznik šele z opravljeno obveznostjo do države obveljal za njenega polnopravnega člana. To obvezno »služenje narodu«, kot se je glasil krovni slogan služenja vojaščine v Jugoslaviji, so njeni vojaki dojemali različno, od nujnega zla do častne dolžnosti, ki jih je navdajala s ponosom. Ne glede na to, pa je služenje vojaškega roka v JLA občutno zaznamovalo življenja številnih Slovencev, ne le fantov, ki so se na služenje odpravljali, pač pa tudi njihovih najbližjih, zlasti deklet in žena.

Mnogokatere individualne zgodbe slovenskih nabornikov v JLA se še vedno zlivajo v naš kolektivni in zgodovinski spomin, ki ga, 30 let po nastanku samostojne države, osamosvojitvene vojne in odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, velja ohraniti tudi s pomočjo razstav, kot smo jo pripravili v muzeju.

Ob razstavi je izšel e-katalog z (i)zbranimi zgodbami slovenskih nabornikov, ki je na voljo v naši muzejski trgovini.

Sočasno je v muzeju bila na ogled tudi gostujoča razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom Slovenska vojska v službi domovine. 

Obe razstavi sta bili na ogled do konca oktobra 2021.

Vabljeni k ogledu utrinkov razstave Služimo narodu (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani