Stran pa ne bomo metal’: O pogubnih navadah in boljših praksah

11. maja 2023 smo odprli novo občasno razstavo z naslovom Stran pa ne bomo metal’: O pogubnih navadah in boljših praksah, na kateri predstavljamo odnos naše družbe do stvari. Kulturno-antropološka razstava se osredotoča na človeške prakse, navade, ravnanja in vrednotenja, ki so povezana s tem, kako ravnamo s svojimi stvarmi, ki vse prehitro pristanejo med smetmi, a tudi s tem, kakšne rešitve iščejo posamezniki in skupnosti, ki skušajo živeti bolj trajnostno in kakovostno.

Razstava preko raznovrstnega zgodovinskega in sodobnega gradiva daje vpogled v družbeno stvarnost zadnjih desetletij, a se bolj kot preteklosti posveča sedanjosti in načinu življenja, katerega produkt so neobvladljive količine odpadkov, ki onesnažujejo in degradirajo naravno in družbo ter pomembno prispevajo k podnebnim spremembam.

Razstava predstavlja pretekle in sedanje pristope, kako ravnati s stvarmi – od ponovne uporabe, popravljanja, hranjenja, da jih uporabljamo dlje in zato porabimo manj. To je danes neločljivo povezano s tkanjem vezi med ljudmi in grajenjem skupnosti, zaresnih ali digitalnih, saj so prav te tisto, kar daje ljudem občutek moči in vpliva v individualizirani družbi, kjer je vse postalo »za enkratno uporabo«.

Del razstavnih vsebin je nastal v okviru evropskega projekta Throwaway, ki ga koordinira Hiša evropske zgodovine iz Bruslja, Muzej novejše zgodovine Celje pa je eden izmed partnerjev projekta. Na digitalni platformi, ki je dostopna na spletni strani Throwaway (klik!) si lahko ogledate vseevropsko zbirko gradiva na temo odpadkov, video zapise in sledite dogajanju v različnih evropskih muzejih.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, v katerem so zbrane vsebine razstave. Katalog je naprodaj v muzejski trgovini MnZC ali na spletu (klik!).

V času odprtja bodo potekali številni spremljevalni dogodki in javna vodstva po razstavi.

PROGRAM
Sreda, 17. 5. ob 18. uri
Javno vodstvo po občasni razstavi Stran pa ne bomo metal’: O pogubnih navadah in boljših praksah z Ireno Ašič (pobudnico Drevesnega parka), Andrejem Fiderškom (lastnikom zero-waste hiše) in avtorico razstave Urško Repar. Vstop prost.

Sreda, 31. 5. ob 18. uri
Večer v muzejski kavarni. Pogovor z Matevžem Lenarčičem o knjigi Točka brez vrnitve: Okrog sveta z ultralahkim letalom. Vstop prost.

Četrtek, 8. 6. ob 17. uri
Temna stran celjske industrijske dediščine. Urbani safari po degradiranih območjih Celja s kolesi. Udeleženci potrebujejo svoja kolesa. Zaželjene so prijave na informacijska@mnzc.si ali 03/4286428. Udeležba je brezplačna in na lastno odgovornost. V primeru slabega vremena bomo safari prestavili na drug termin. Zbirno mesto: pred MnZC, Prešernova 17.

Vabljeni k ogledu fotografij z odprtja razstave (klik!), ki je na ogled do 8. februarja 2024.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani