Za domovino z rockom naprej!

V četrtek, 18. junija 2020, smo na ogled postavili novo občasno razstavo Za domovino z rockom naprej!, ki je nastala v sodelovanju z Rok muzejem iz Srbije.

Rock ni samo glasbena zvrst, pač pa tudi kulturno-popularni fenomen, ki je v sedemdesetih letih svojega obstoja spremenil način skladanja, izvajanja in poslušanja glasbe. S svojim množičnim vplivom je premikal meje, osvobajal mlade kulturnih in socialnih spon ter poskrbel, da se je zanj začela zanimati tudi politika. Vsekakor dovolj razlogov za razstavo o razvoju in vplivu rock glasbe na slovensko družbo.

Ker pa so korenine rocka v Sloveniji vezane na bivšo skupno državo, smo k sodelovanju povabili tudi Rok muzej iz Srbije, ki hrani pomemben opus dokumentarnega gradiva in predmetov srbskih glasbenikov. Rock glasbeniki bivše Jugoslavije so neposredno vplivali drug na drugega, zato je rock glasbo v Sloveniji skoraj nemogoče raziskovati omejeno zgolj na en prostor. Bivša država je bila namreč tudi medkulturno in medjezikovno stičišče, ki je hote ali nehote vplivalo na glasbeno ustvarjalnost. Rock glasba je imela in še vedno ima vpliv tudi na druge podkulture, ki so soodvisno z razvojem rocka oblikovale svojo držo in ugled v družbi. Rock, kot glasbena podzvrst, je zato pomemben del človeške dediščine od srede 20. stoletja dalje in še danes eden najvplivnejših izrazov človeške ustvarjalnosti, druženja, zabave in upora. Razstava z naslovom »Za domovino z rockom naprej!«  vleče paralele med slovensko in srbsko rock sceno ter predstavlja glavne akterje obeh. Ob tem pa pokaže tudi na pomembne trenutke, ko je rock glasba z držo podirala politične, nacionalne in kulturne meje.

Na razstavi so razstavljeni inštrumenti, koncertna oblačila, plošče, kasete in drugi manjši osebni predmeti glasbenikov iz obdobij od leta 1960-1991. Gradivo je razdeljeno na štiri »odre«, in sicer mali oder, veliki oder, politični oder in zaodrje. Prvi trije so namenjeni slovenski in srbski rock glasbi, zadnji pa predstavlja celjsko rock sceno. Na ogled sta dva kratka filma, prvi o rockerskih časih Nece Falk in drugi, v katerem Zoran Predin, Vlado Kreslin, Peter Lovšin, Gregor Tomc, Tulio Furlanič, Anja Rupel in Aleš Klinar govorijo o vplivu in (a)političnosti slovenske rock glasbe.

Ob razstavi je izšel tudi obsežen razstavni katalog s teksti različnih avtorjev s področja raziskovanja popularne glasbe.

Razstava je bila na ogled do 15. novembra 2020.

Fotografije z odprtja (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani