Odprta nova interaktivna občasna razstava Več kot barve

Od 11. marca 2020 je v Otroškem muzeju Hermanov brlog na ogled nova interaktivna občasna razstava Več kot barve.

Ali ste se že kdaj vprašali kakšen bi bil svet brez barv? Barve odsevajo naše občutke, vplivajo na razpoloženje, nam pokažejo, kakšno je vreme, kateri letni čas imamo ter ali je neko živilo užitno ali ne. Barvni odtenki vplivajo na nas na različne načine.

Da lahko vidimo barve, potrebujemo vid in svetlobo. Na interaktivni razstavi »Več kot barve« bomo skupaj raziskovali in se ob tem navduševali nad barvami kot sredstvi za risanje in slikanje ter barvami svetlobe. Na različne načine bomo opazovali in spoznavali majhen del barvnega spektra, ki je viden našim očem – barve mavrice. Na barve kot zanimiv fenomen bomo pogledali skozi oči fizikov, biologov, umetnostnih zgodovinarjev, restavratorjev in umetnikov.

Na našem potovanju po razstavi bomo spoznali šest barv: rdečo, rumeno, zeleno, modro, vijolično in oranžno. V vsakem barvnem kotičku čakajo obiskovalce naloge, izzivi, raziskovanje in igranje. Ali vas zanima kako vidijo svet čebele in zakaj vidimo mavrico? Od kod pride barva v pripomočke za risanje in slikanje? V barvicah, voščenkah, flomastrih, v vodenih in oljnih barvah lahko najdemo različne naravne pigmente, ki jih pridobivajo iz mineralov, živali in rastlin. Vendar so danes naravni pigmenti že bolj izjema, saj v glavnem barvne pigmente pridobivajo sintetično, kar je ceneje in pogosto tudi manj strupeno. S čim so slikali umetniki v različnih zgodovinskih obdobjih, so raziskali znanstveniki iz Nacional¬ne galerije v Londonu. Rezultate raziskave bomo spoznali v filmu.

V modrem kotičku boste lahko prisluhnili pravljici Dogodivščine v mavrični deželi in jo sami tudi soustvarjali.

Po ogledu razstave ponujamo obiskovalcem tudi različne Hermanove ustvarjalnice za otroke, družine in seveda skupine predšolskih otrok in učencev. Ustvarjalnost bomo povezali z barvami in spoznali barvno harmonijo in kontraste, medsebojno učinkovanje barv, spoznali pestre in manj pestre barve ter njihovo mešanje in še marsikaj.

Razstava je dostopna tudi angleško in nemško govorečim obiskovalcem, za slepe obiskovalce je na voljo katalog v brajici.

Obarvajte si življenje z obiskom nove občasne razstave VEČ KOT BARVE. Interaktivno razstavo je pripravila kolegica Sieglinde Sumper s sodelavci iz celovškega muzeja Wissens.Wert.Welt v Avstriji.

Razstava je na ogled do konca leta 2020.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani