Odprta nova občasna razstava Franjo Malgaj

6. novembra 2018 smo v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli novo občasno razstavo Franjo Malgaj, s katero obeležujemo spomin na stoto obletnico konca prve svetovne vojne, nastanek Države SHS in bojev za severno mejo.

Datum odprtja razstave ni naključen, saj je točno na ta dan leta 1918 oblast v Celju prešla v slovenske roke, na mestni hiši, danes stavbi muzeja, pa so prvič v zgodovini zaplapolale slovenske zastave.

Ob tej prelomnici je največja pozornost razstave, kot nakazuje že njen naslov, namenjena zgodovinski vlogi šentjurskega rojaka Franja Malgaja, ki je istega dne s skupino prostovoljcev odšel na Koroško, s svojo hrabrostjo in odločnostjo pripomogel k temu, da je Mežiška dolina ostala slovenska ter pri tem izgubil življenje.

V poklon padlemu junaku in njegovim soborcem je izšel tudi strip avtorjev Marijana Pušavca in Gašperja Krajnca, s katerim želimo spomin na pomembne dogodke in osebnosti slovenske zgodovine približati tudi mlajšim generacijam.

Razstavni in založniški projekt so omogočili Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Celje, Občina Šentjur, Domoljubno društvo Franja Malgaja Šentjur in Zavarovalnica Triglav.

Razstava bo na ogled do februarja 2019, strip pa je po ceni 8 € mogoče kupiti v trgovini muzeja ter drugih knjigarnah.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani