Panojska razstava TVD Partizan Gaberje 1952-2022

V mesecu aprilu je na celjskem Krekovem trgu na ogled panojska razstava TVD Partizan Gaberje 1952-2022, 70 let celjske športne (r)evolucije.

Telovadno-vzgojno društvo Partizan Gaberje sodi med najstarejša še vedno delujoča društva v Celju. Še danes severno od mestnega središča Celja, v Mestni četrti Gaberje, stoji častitljiva zgradba, ki nosi ime TVD Partizan Gaberje. To je nekdanji Sokolski dom, ki so ga leta 1906 pričeli graditi celjski Sokoli, ki takrat še niso mogli vedeti, da bo Sokolski dom v delavskem naselju Gaberje postal nekakšna zibelka vsega športnega dogajanja v mestu ob Savinji.

Čeprav so bili temelji društveni tradiciji postavljeni že davnega leta 1890, ko v Celju beležimo prve začetke organizirane športne dejavnosti v takratnem Sokolu, pa je po letu 1909, ko so telovadci prvič pokazali svoje znanje v novi telovadnici, Sokolski dom postal ne samo zibelka celjskega športa, ampak tudi prava trdnjava slovenstva, saj je društvo Sokol skozi telovadbo osveščalo in gradilo slovensko narodno zavest.

Po drugi svetovni vojni, leta 1952, se je društvo preimenovalo v TVD Partizan Celje Gaberje. Kljub opustitvi imena Sokol v društvu niso opustili sokolskih vrednot. Prav zaradi njih je v naslednjih letih postalo eden od nosilcev razvoja športa v Celju in hkrati pomemben in angažiran član družabnega življenja v mestu. Izhajalo je iz sokolske tradicije, kjer so enako kot v šport vlagali tudi v prireditveno dejavnost, kamor so sodile veselice, plesi, izleti, športne akademije, otroški tabori … Partizanski, nekdanji Sokolski dom in športna ploščad za njim sta bila tako društveni prostor, kjer so člani slavili društvene in osebne obletnice, ob tem pa pripravljali javne maškarade, plese, rekreativne športne turnirje in igre, gledališke predstave, koncerte in nasploh pustili vrata doma in dvorane odprta za različne ideje športa, kulture in družabnosti.

Leta 1997 se je društvo še enkrat uradno preimenovalo, in sicer iz TVD Partizan Gaberje v Športno društvo Gaberje, kot se imenuje še danes.

Tako Sokolsko društvo, TVD Partizan Gaberje kot ŠD Gaberje so pustili neizbrisni pečat v celjski zgodovini, uspešna zgodba o športu, ljudeh in Celju pa se nadaljuje.

Vabljeni k ogledu fotografij z odprtja razstave (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani