Predstavitev nove številke revije Zgodovina za vse

Muzej novejše zgodovine Celje in Zgodovinsko društvo Celje vas ob prazniku Mestne občine Celje v sredo, 13. aprila 2022, ob 18. uri vabita v muzejsko kavarno na predstavitev druge številke XXVIII. letnika revije ZGODOVINA ZA VSE.

Tematsko številko bo predstavil njen urednik dr. Aleksander Žižek, eno izmed objavljenih razprav, Dr. Juro Hrašovec – prvi slovenski župan Celja, pa bo osvetlil avtor mag. Damir Žerič.

Na prvih povojnih volitvah, 26. aprila 1921, je v Celju slavila Jugoslovanska demokratska stranka, njen član dr. Juro Hrašovec pa je bil 18. maja 1921 izvoljen za prvega slovenskega župana Celja.

Dr. Juro Hrašovec se je v celjsko zgodovino zapisal kot nosilec slovenizacije mesta na političnem, kulturnem, prosvetnem in gospodarskem področju. V središče njegovega delovanja je bil postavljen boj za enakopravnost slovenskega jezika v javnem življenju. Njegovo delo je vodila zavest, da temelj narodnostne in kulturne moči predstavlja gospodarstvo, zato se je z vso vnemo angažiral pri ustanovitvi slovenskih finančnih zavodov. Obdobje Hrašovčevega županovanja, ki je trajalo do leta 1927, je bilo vrhunec bogate družbenopolitične kariere, ki se je začela že v osemdesetih letih 19. stoletja.

S svojo življenjsko energijo in več kot šestdesetletnim javnim delovanjem predstavlja nedvomno eno najpomembnejših osebnosti prve polovice 20. stoletja pri nas.

Vstop prost.

Prijazno vabljeni!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani