Razstava Rojstni dan v Hermanovem brlogu gostuje na gradu Veliki Tabor na Hrvaškem

Od srede, 23. marca 2022, je v enem od polkrožnih renesančnih stolpov gradu Veliki Tabor v Desiniču (Muzeji Hrvaškega Zagorja) na ogled razstava o prijetnih, prijaznih in dišečih praznovanjih, ki smo jo pripravili v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Na gostujoči razstavi Rojstni dan v Hermanovem brlogu je predstavljeno praznovanje kot sodoben, globalni pojav, hkrati pa kot intimen, osebni in družinski praznik, ki ga v vsaki kulturi zaznamujejo posebnosti, ki jih je dobro ohranjati.

Množičnost  praznovanj rojstnih dni je naraščalo v drugi polovici 20. stoletja, skupaj z upadanjem praznovanj godov.  Zgodba o praznovanju ob dišeči torti velikanki (v katero lahko vstopimo in odkrijemo njeno čarobnost v svetlobi, sliki, glasbi in vonju), zaobjema različne atribute praznovanja, obdarovanja in igranja. Vsebino dopolnjujejo številne interaktivne točke, film o praznovanjih, predstavitev spominov anketirancev ob raziskavi in predmeti iz muzejskih zbirk.

Po štirih gostovanjih v muzejih po Srbiji in štirih v slovenskih muzejih, smo se s to vsebino devetič odpravili na gostovanje, prvič na Hrvaško.

Razstava je na ogled do 16. oktobra 2022.

Vabljeni k ogledu fotografij z odprtja razstave (klik!).

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani