Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950

V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo vse do konca februarja 2024 na ogled razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850─1950, s posebnim poudarkom na arhitektkah in fotografinjah. Razstava je posvečena umetnicam, ki so se v izbranem obdobju predstavile občinstvu in se kljub tedanjim družbenim konvencijam uveljavile v javnem prostoru.

Mesto med njimi si gotovo zaslužijo članice družine Pelikan, zato pri razstavi sodelujemo tudi z našim muzejskim gradivom. Poleg fotografij (zlasti) Pelikanovih hčera, Nade in Božene, tudi s pohištvom – razstavljen je namreč historični električni studio iz Pelikanovega ateljeja, v katerem sta prve fotografske izkušnje pridobivali tudi mladi Pelikanovi fotografinji.

Kot del spremljevalnega programa razstave pripravljajo v Galeriji Jakopič konec januarja strokovni posvet, na katerem bodo poznavalci, skrbniki ali lastniki gradiva, zbirk in zapuščin slovenskih fotografinj predstavili svoja dognanja in vedenja o fotografiji in umetnicah. Med drugimi bo sodeloval tudi naš muzej s prispevkom o izjemni Pelikanovi dediščini.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani