Služimo narodu

Letošnje leto mineva v obeleževanju 30. obletnice samostojne države in odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz naših krajev. V ta namen bo v Muzeju novejše zgodovine Celje od 18. junija 2021 dalje na ogled občasna razstava s pomenljivim naslovom SLUŽIMO NARODU Spomini slovenskih vojakov Jugoslovanske ljudske armade.

Služenje vojaškega roka je dolgo časa na osebni ravni veljalo za iniciacijo v svet odraslosti, obenem pa je moški posameznik šele z opravljeno obveznostjo do države obveljal za njenega polnopravnega člana. To obvezno »služenje narodu«, kot se je glasil krovni slogan služenja vojaščine v Jugoslaviji, so njeni vojaki dojemali različno, od nujnega zla do častne dolžnosti, ki jih je navdajala s ponosom. Ne glede na to, pa je služenje vojaškega roka v JLA občutno zaznamovalo življenja številnih Slovencev, ne le fantov, ki so se na služenje odpravljali, pač pa tudi njihovih najbližjih, zlasti deklet in žena.

Mnogokatere individualne zgodbe slovenskih nabornikov v JLA se zlivajo v naš kolektivni in zgodovinski spomin, ki ga, 30 let po nastanku samostojne države, osamosvojitvene vojne in odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, velja ohraniti tudi s pomočjo razstav, kot smo jo pripravili v muzeju.

Ob razstavi bo izšel e-katalog z (i)zbranimi zgodbami slovenskih nabornikov, ki bo na voljo v naši muzejski trgovini.

Sočasno bomo v muzeju na ogled postavili tudi gostujočo razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom Slovenska vojska v službi domovine. 

Spletna otvoritev razstav bo v četrtek, 17. junija 2021, ob 18. uri, “v živo” pa bosta na ogled od petka, 18. junija dalje, pa vse do konca oktobra 2021.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani