Fotoatelje in galerija Pelikan: stekleni fotografski atelje s konca 19. stoletja

Spoštovani, obveščamo vas, da je zaradi celostne prenove Fotohiše Pelikan do nadaljnjega atelje zaprt in ogledi niso možni.

Hvala za razumevanje in vabljeni po 25. aprilu 2024!

ODPIRALNI ČAS:
Torek-sobota: od 9. do 13. ure (obvezna predhodna najava preko telefona ali elektronske pošte).

Originalni stekleni fotografski atelje, zgrajen leta 1899, se kot dislocirana enota muzeja nahaja na Razlagovi ulici. Vse od konca prve svetovne vojne je v njem deloval znan celjski fotograf Josip Pelikan. Danes je atelje kulturni spomenik državnega pomena, saj je edini ohranjeni primer tovrstnega steklenega fotografskega ateljeja v Sloveniji in eden redkih v Evropi.

V ateljeju je na ogled stalna muzejska postavitev, ki priča o bogatem in ustvarjalnem življenju ter delu fotografa-umetnika Josipa Pelikana, ki je Celje in Celjsko svojih let mojstrsko prelil v trajni spomin. V pritličju ateljeja so na ogled sprejemnica z galerijo, temnica, retuširnica, fotografova tehnična oprema, stare kamere mehovke, steklene fotografske plošče in izbor originalnih fotografij. V nadstropju pa je odlično ohranjen stekleni fotografski salon, kjer je s pomočjo naravne svetlobe ustvarjal mojster Pelikan in v katerem se je mogoče fotografirati še danes.

Obiskovalcem je namreč po predhodnem dogovoru na voljo enkratna možnost individualnega ali skupinskega portretnega fotografiranja s sodobnimi fotografskimi tehnikami s pridihom nostalgije. Izkušnjo fotografiranja lahko portretiranci nadgradijo s kostumi z začetka 20. stoletja, spomine pa lahko tudi podarijo – z darilnimi boni za umetniško fotografiranje v steklenem ateljeju.

Programi, ki jih izvajamo v Fotoateljeju in galeriji Pelikan, podpira tudi Nova kreditna banka Maribor:

 

 

 

Virtualni sprehod po Fotoateljeju in galeriji Pelikan:

GalerijaSnap Content

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani