Živeti v Celju: stalna razstava o Celju in Celjanih v 20. stoletju

Stalna razstava Živeti v Celju je svojevrsten spomenik mestu ob Savinji. Pripoveduje zgodbo o življenju mesta in njegovih prebivalcev v 20. stoletju ter prikazuje utrip minulega vsakdana in oživlja duh včerajšnjega sveta.

V prvem delu lahko obiskovalci ob Dnevniku treh generacij sledijo kronološkemu pregledu zgodovine Celja in Celjanov v 20. stoletju; tu so v ospredju muzejski predmeti, ki združeni v posamezne sklope ilustrirajo izbrane segmente zlasti kulturne, socialne in vsakodnevne zgodovine mesta ter dopolnjujejo »dnevniške zapiske« predstavnikov treh različnih generacij, ki so mesto doživljale vsaka ob svojem času in na svoj način.

Sledi sprehod skozi mesto, kakršnega več ni: po Ulici obrtnikov mimo obrtnih lokalov in delavnic, ki z občasnimi demonstracijami obrtnih mojstrov ponovno oživijo, skozi Glavni trg mimo lekarne in meščanskega stanovanja po sledeh mestne promenade.

Zadnja razstavna soba razstave Živeti v Celju je posvečena delavkam in delavcem v celjski industriji, njeni tradiciji, delavskemu naselju Gaberje, iz katerega je zraslo novo Celje 20. stoletja, delavski kulturi in delu kot vrednoti.

Za obiskovalce so na voljo različni programi:

Virtualni sprehod po stalni razstavi Živeti v Celju:

uvertura / 1Snap Content

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani