Vabljeni na delavnico Enakost spolov: Od-spolnjenje spomina in muzejskih praks

Muzej novejše zgodovine Celje vas 29. in 30. septembra 2023, med 8.45 in 17.00 vabi na mednarodno konferenco z naslovom Enakost spolov: Od-spoljenje spomina in muzejskih praks, ki bo potekala v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Muzejske zbirke so nastale zaradi potrebe po organizaciji in kategorizaciji sveta, pri čemer so poskušale združiti (pogosto) nezdružljive in raznolike prakse ter spomine v skladno pripoved. Binarna os ženska/moški, ki se predpostavlja kot naravna, pripomore k ohranjanju patriarhalnih vrednot, obenem pa marginalizira ljudi s spolno identiteto, neskladno z binarno osjo.

Kaj pomeni raziskovati spolne kategorije v muzejskem okolju?

Kako bi se spremenile muzejske pripovedi, če bi zbirke raziskovali v širši perspektivi spola?

Na kakšen način uresničujemo strategije skrbi za raznolike muzejske skupnosti in marginalizirane glasove?

Predavateljice bodo predstavile muzejske, umetniške in aktivistične prakse, s katerimi bodo osvetlile metodologije in pristope k ustvarjanju alternativnih pripovedi o spolu in opolnomočenju žensk, ki lahko kljubujejo hegemoniji esencialnega binarnega spola.

Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno. Obvezna prijava na: https://forms.gle/gircHmWkQUbhztHe9

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Program si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Delavnico sofinancirata akcija COST Sledovi kot način za raziskovanje podnebnih sprememb, tehnologij in družbene pravičnosti (TRACTS) v delovnem sklopu Sledovi in družbena pravičnost ter Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v okviru podoktorskega projekta Z6-3225 »Emancipatorne politike ženskih družbenih gibanj in postsekularni obrat v feminizmu«.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani