Vabljeni na pogovor o knjigi Srbska pravoslavna cerkev na Slovenskem med svetovnima vojnama

Muzej novejše zgodovine Celje in Zgodovinsko društvo Celje vas v sredo, 20. decembra 2017, ob 18. uri vabita v Muzej novejše zgodovine Celje, Prešernova ulica 17, na pogovor ob knjigi Bojan Cvelfar Srbska pravoslavna cerkev na Slovenskem med svetovnima vojnama
Dr. Bojan Cvelfar, Celjan in danes direktor Arhiva Republike Slovenije, se je v doktorski disertaciji poglobljeno ukvarjal z zgodovino pravoslavja na Slovenskem.
Pravoslavje v SIoveniji se je začelo intenzivneje širiti v obdobju med obema vojnama. Na slovensko ozemlje so se z nastankom nove Kraljevine SHS namreč preselile številne srbske, predvsem uradniške in vojaške družine, ki so potrebovale in tudi zahtevale primerno duhovno oskrbo, v Sloveniji pa je po boljševistični revoluciji ostalo kar nekaj ruskih beguncev. Tako kot je ruska kapelica na Vršiču že takrat poleg verskega vsebovala tudi močan nacionalni naboj, lahko podobno trdimo tudi za postavitev pravoslavnih hramov v treh največjih slovenskih mestih.
Srbska pravoslavna cerkev je v unitarni jugoslovanski oblasti uživala ne le simpatije, temveč tudi moralno in finančno podporo. Zgodovina (srbske) pravoslavne cerkve v Sloveniji pa je v obravnavanem primeru tudi zgodovina prisotnosti srbskega naroda v slovenskem prostoru. Po osamosvojitvi se je (srbska) pravoslavna cerkev pri nas na novo organizirala ter danes po številu vernikov in po organizaciji predstavlja tretjo najmočnejšo versko skupnost.
Predstavitev knjige in pogovor z avtorjem bo vodil predsednik Zgodovinskega društva Celje, dr. Aleksander Žižek.
Prijazno vabljeni!
© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani