Vabljeni na pogovorni večer z dr. Alešem Marđetkom, avtorjem knjige Trdnjava na jugu tretjega rajha

Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 2. junija 2021, ob 18. uri vabi v muzejsko kavarno na pogovorni večer z dr. Alešem Marđetkom, avtorjem knjige Trdnjava na jugu tretjega rajha.

Knjiga Trdnjava na jugu tretjega rajha, avtorja dr. Aleša Marđetka, je v letu, ko se spominjamo 80. obletnice začetka druge svetovne vojne na slovenskih tleh, izšla pod okriljem in ob podpori Muzeja novejše zgodovine Celje.

Gre za obsežno in doslej najcelovitejše delo o dogajanju v Celju med nemško okupacijo, ki pa svoje vsebine ne zamejuje z datumi v aprilu 1941 ali maju 1945, temveč pripoved uvede z njeno grozečo predigro, zaključi pa s katarzičnim in obenem tragičnim povojnim epilogom.

Trdnjavo na jugu tretjega rajha odlikuje zlasti dejstvo, da je v njej zbrano in povzeto tako rekoč vse številno, doslej že objavljeno znanje in vedenje o Celju in Celjanih med drugo svetovno vojno, temu pa je dodanih nekaj povsem novih dejstev in podatkov, ki so plod predane raziskave okupacijskega tiska ter nekaterih, doslej zgolj fragmentarno uporabljenih arhivskih fondov.

Z avtorjem se bo pogovarjal direktor MnZC, dr. Tonček Kregar.

Pred pogovornim večerom vas vabimo še k ogledu občasne razstave Fotoaparat in vojna, ki s 3. junijem zapira svoja vrata.

Vstop prost.

Prijazno vabljeni!

Obisk muzeja in muzejskih dogodkov je možen ob upoštevanju veljavnih epidemioloških ukrepov.

Vabilo na večer v muzejski kavarni (klik!)

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani