Vabljeni na pogovorni večer z dr. Matejo Ratej

Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 15. novembra 2023, ob 18. uri vabi v muzejsko kavarno na pogovor z dr. Matejo Ratej, urednico zbornika Osebnosti druge svetovne vojne  in avtorico monografije Rožengrunt Žensko nasilje v štajerskih kočarskih družinah med svetovnima vojnama.

Dr. Mateja Ratej, zgodovinarka, raziskovalka, urednica in avtorica več znanstvenih monografij, bo v pogovoru z direktorjem MnZC, dr. Tončkom Kregarjem predstavila dve deli, izšli v letošnjem letu.

V prvi, znanstveni monografiji Osebnosti druge svetovne vojne, je urednica skupaj z ostalimi avtorji osvetlila življenja osebnosti, ki jih je zaznamovala druga svetovna vojna. In oni njo. Z biografskimi študijami protagonistov različnih socialnih, spolnih, poklicnih, nacionalnih, političnih in drugih opredelitev so avtorji razgrnili prevladujoče teme, dogodke in soočenja tistega časa.

V Rožengruntu pa avtorica obravnava skoraj trideset primerov ženskega nasilja v mariborskih sodnih spisih, ki ga analizira in kontekstualizira kot del družbe, v kateri so se lahko patriarhalno podrejene kmečke delavke osvobodile družbene, ekonomske, telesne in čustvene odvisnosti od svojih partnerjev – ki jo je utemeljeval obstoječi (katoliški) družbeni ustroj – edinole s skrajnim nasiljem za vsako ceno.

Vabljeni, vstop prost!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani