ANTON MUŽIČ (Celjan, rojen 1930)

Takrat sem bil star 6, 7 let in je bila velika stvar, da sem jaz lahko šel v kino. Potem sva pa s teto tudi po Razlagovi šla, pa tja do cerkve, pa tam okoli. Ona je takrat bila stara petnajst, šestnajst let in je rekla: »Greva pogledat tam pri Pelikanu v izložbo, kdo je na fotografiji.« Ker ona je pa verjetno tudi svoje poznane videla tam na fotografijah. To je bilo bolj zanimivo njej kot pa meni, ker jaz, ko sem bil star 5 let, me je morala malo gor dvignit, da sem videl, to je bilo visoko gor. /…/

Drugače pa, kar se tiče po mestu, veste, so bile promenade, se ga je videlo, je bil ringelšpil tule na travniku, so prišli Kozaki enkrat na Glazijo, vsepovsod ga je bilo videti kot fotografa, ker on je bil po mojem bolj zunanji, njega je bolj ta zgodovina privlačila. To je bilo v stari Jugoslaviji.

V novi Jugoslaviji so bile pa tombole, pa že prej tudi, tam je vse fotografiral, pa so bili zleti sokolov, orlov, pa Kulturbunda. Jaz imam doma še slike od teh sokolskih zletov tu pred II. osnovno šolo, Gaberju. Bile so pa tudi procesije. Recimo zdaj, če vzameš, da je procesija iz Danijelove cerkve šla po mestu, pa tlele gor nazaj, vnebohod, to je vse on skakal okoli pa slikal.

Cerkvena procesija pred železniško postajo v Celju, prva polovica 20. stol. Foto Josip Pelikan.
Zabavišče z vrtiljakom na Masarykovem nabrežju v Celju, 50. leta 20. stol. Foto Josip Pelikan.
Celjski sokoli pred sokolsko telovadnico pri osnovni šoli Celje - mesto (danes Gimnazijo Celje - Center), 1920 (?). Foto Josip Pelikan.
© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani