December vabi v Muzej novejše zgodovine Celje

Zakorakali smo v decembrski čas, ki v mesta in kraje po vsem svetu prinaša srečo in zadovoljstvo. V Muzeju novejše zgodovine Celje lahko decembrsko vzdušje doživite že ob vstopu v muzej, kjer vas v svojem kotičku nagovarja Škrat Smetnjaček, sicer del zgodbe prihajajoče Pravljične dežele.

V prvem nadstropju si lahko do 31. januarja ogledate novo občasno razstavo tipnih igrač in iger za osebe s slabovidnostjo ali slepoto, naslovljeno S prsti do znanja. Koordinatorica projekta Ina Sulič se zaveda, kako pomembna je igra in izobraževanje otrok s slepoto ali slabovidnostjo, zato jim želi pomagati in olajšati pot do čim boljših zaznav ter učnih dosežkov. Sprva je k sodelovanju pri izdelovanju tipnih igrač povabila svoje sodelavce na Osnovni šoli Pier Paolo Vergerio il Vecchio iz Kopra, kasneje pa tudi Zavod za prestajanje kazni zapora Koper.

Z nasveti in predavanji o slepih je pomagala izr. prof. dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, končne izdelke pa so pregledali slepi člani Medobčinskega društva slepih Koper in Nova Gorica. V letih 2019-2021 je nastalo več kot 150 prilagojenih igrač in iger za otroke s slepoto ali slabovidnostjo. Večino so podarili Centru IRIS in CIRIUS-u Vipava, nekaj pa jih je na ogled in dotik na tej razstavi.

V galeriji MnZC pa je od 3. decembra na ogled nova medinstitucionalna razstava Lepo mesto (klik!), ki je nastala ob 150. obletnici ustanovitve Turističnega in kulturnega društva Celje. Predstavljena je bogata zgodovina Turističnega društva Celje, najstarejšega turističnega društva v slovenskem prostoru. Razstava, ki je na ogled do 28. februarja 2022,  je prilagojena gibalno oviranim osebam.

Poleg omenjenih razstav pa vabljeni na ogled ostalih stalnih in občasnih razstav ter v muzejsko trgovino, kjer vas čaka pestra ponudba, primerna tudi za božično-novoletna darila!

Se vidimo!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani