Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih

Mednarodni muzejski dan MMD 2017 se letos posveča temi Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih. Muzeji imajo ključno vlogo pri ustvarjanju in predstavljanju kulturne dediščine ter razumevanju spregledane zgodovine. Letošnja tema se osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa. Muzeji so prostor medkulturnega dialoga in so v funkciji družbe. Odkrivanje »spornih, nerazumljenih, bolečih« zgodovin in povedati neizrekljivo je danost, ki jo muzeji imajo in istočasno dolžnost, ki jo kot aktivni soustvarjalci družbe morajo izpolniti. Spodbujajo lahko k mirnemu reševanju travmatične zgodovine, s posredovanjem znanj pa ponujajo razumevanje preteklega iz več zornih kotov.

Moč in prednost muzejev in galerij pri tem je, da muzejske zbirke lahko ponudijo refleksije spominov in različne predstavitve interpretacij preteklosti. Ta dan bo torej priložnost, da muzeji pokažejo, kako se soočajo s konceptom neizrekljivega v muzejskih zbirkah in spodbujajo obiskovalce k razmišljanju zunaj lastnih individualnih izkušenj. Z osredotočanjem na vlogo muzejev kot središč za spodbujanje miroljubnih odnosov med ljudmi razpisana tema poudarja, da je sprejetje oporekane zgodovine prvi korak k snovanju skupne prihodnosti v duhu sprave.

Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Muzej novejše zgodovine Celje s posebnim programom za obiskovalce:

12.00
Odprti depo_4: Na valovih radia (nosilci zvoka) / odprtje na Stanetovi ulici 10
18.00
Jeans za vse generacije z Urško Jazbec in avtorjema razstave. Javno vodstvo po razstavi Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela.
VSTOP PROST!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani