Na valovih radia

Ob 18. maju, Mednarodnem dnevu muzejev, je Muzej novejše zgodovine Celje odprl četrti Odprti depo v starem mestnem jedru, v izložbah bivše knjigarne Založbe Obzorja na Stanetovi ulici 10.

 

S projektom »Odprti depoji« muzej stopa iz muzejske stavbe med prebivalce Celja:

  • muzejske zbirke razstavljamo v praznih izložbah in prostorih
  • prispevamo k razvoju celjskega mestnega jedra
  • širimo védenje o kulturni dediščini
  • omogočamo dostopnost, mobilnost in interpretativnost muzejskega gradiva

S principom razstavljanja/deponiranja v praznih lokalih mesta Celja dosegamo več ciljev, kot so: dodatni depojski prostori, nove vsebine v izpraznjenih lokalih in izložbah, predstavitev tradicije in dediščine mesta, dostopnost kulturne dediščine in njeno komuniciranje z mimoidočimi.

 

Odprti depo_4: Na valovih radia

 

  • Radio je ena najbolj prepoznanih in univerzalnih besed, ki jo uporabljajo različni jeziki, v svojem bistvu pa pomeni prenos energije preko valov.  Prvi pravi radijski prenos sega v leto 1906, ko so v ameriški državi Massachusetts preko radijskih valov prvič predvajali glasbo. Od takrat dalje se je radijski val hitro širil in postal najmočnejši medij informacij, glasbe in oglaševanja ter glasnik popularne kulture. Njegovo vlogo v zadnjem obdobju prevzema internet.
  • V Muzeju novejše zgodovine Celje v Splošnozgodovinski zbirki hranimo več radioaparatov, gramofonov, kasetofonov, tranzistorjev ter nosilcev zvoka vse od vinilnih plošč, kaset, magnetofonskih trakov in zgoščenk. Razstavljeni predmeti nam obudijo spomine in pričarajo kanček nostalgije na čase, ko smo radijske postaje še iskali z vrtenjem velikih gumbov na radijskih sprejemnikih.

 

Z odprtjem Odprtega depoja_4 nadgrajujemo razumevanje muzejskega dela in poslanstva muzeja zunaj muzejskih zidov ter povezujemo mestno jedro s premično dediščino in prispevamo k identiteti mesta.

 

Projekt Odprti depo_4 sta omogočila Muzej novejše zgodovine Celje in Zavod Celeia Celje.

 

Še vedno so na ogled:

  • Odprti depo_2: Zbirka Westen-Emo, Prešernova ulica 15 (2015)
  • Odprti depo_3: Otroški vozički iz zbirke Otroško življenje, Glavni trg 18 (2016)

Prvi odprti depo,

  • Odprti depo_1: Trgovina Železninar, Stanetova ulica  4 (2014), se je v preteklem letu umaknil novi trgovini.
© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani