Obrazi

Od 4. maja 2020 je v Fotoateljeju in galeriji Pelikan na ogled nova občasna razstava Josipa Pelikana Obrazi, avtorjev Bronice Gologranc Zakonjšek in dr. Aleksandra Žižka.

Portretna fotografija je ena najmočnejših podob, ki nam jo lahko pričara fotograf. Skozi njo intenzivno vstopimo v zgodbo, ki jo piše življenje portretiranca.

Ljudje na fotografijah Josipa Pelikana so neponovljivi. Skupine, posamezniki, družine, različni obrazi, ujeti v času. Človeški obraz skozi zgodovino priča o spremembah razumevanja samega sebe in našega odnosa do sveta. Znani, manj znani, vsakdanji ljudje. Iz Celja in okolice. V ateljejskem prostoru, na ulici, v različnih pozah, v odločnosti ali zamaknjenosti, mladosti in zrelosti, v igri samega sebe pred fotografskim objektivom. Moramo jih začutiti, da nam sporočijo, kdo so in kaj nosijo v sebi. Obrazom smo dali imena.

So te fotografije obrazov zgodovina, dokument ali intimni spomin ? Kdo ve … To presoja vsak gledalec sam. Obrazi pripovedujejo zgodbe, ki gledalcu puščajo prostor za ustvarjanje lastne interpretacije. Mogoče kaj na prvi pogled ni vidno in se razkrije šele ob ponovnem ogledu razstave.

Fotografije obrazov odpirajo vprašanja o družbenih dilemah, identiteti in o vlogi, ki jo ima pri tem fotografija v današnjem sodobnem, s podobami nasičenem svetu. Razstavljene fotografije so utrinek preteklosti, pa vendar so hkrati tudi za prihodnost, večnost. Pelikanovi obrazi so zgovorni in nič jih ne more spremeniti.

Razstava je na ogled do konca leta 2023.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani