Pogovorni večer z Danielom Siterjem, avtorjem knjige Rogaška Slatina pod kljukastim križem

Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 23. februarja 2022, ob 18. uri vabi v muzejsko kavarno na pogovorni večer z Danielom Siterjem, avtorjem knjige Rogaška Slatina pod kljukastim križem.

Daniel Siter, zgodovinar, mladi raziskovalec in doktorand na Fakulteti za humanistični študij mednarodne univerze Alma Mater Europaea, se raziskovalno ukvarja s sodobno zgodovino, primarno zlasti z obdobjem druge svetovne vojne na Slovenskem.

V lanskem letu je izdal znanstveno monografijo Rogaška Slatina pod kljukastim križem, ki je izšla pod okriljem založbe AMEU – ISH. Delo predstavlja prvo poglobljeno, sistematično, temeljito in celostno zgodovinopisno raziskavo štiriletne nacistične okupacije in oblasti v zdravilišču Rogaška Slatina z bogatim številom doslej še neobjavljenih tematskih sklopov.

Izvirna študija temelji na večletnem arhivskem raziskovanju in drugih primarnih virih ter terenskem delu, se pa avtor pri pisanju ni opiral le na znanstvene vire, ampak je prisluhnil tudi ljudem, ki so čas vojne doživeli. Kljub mikrozgodovinskemu značaju tako knjiga močno presega lokalne okvire.

Z avtorjem se bo pogovarjal direktor MnZC, dr. Tonček Kregar.

Dogodek bo potekal pod veljavnimi epidemiološkimi ukrepi in ob upoštevanju pogoja PCT.

Vstop prost.

Prijazno vabljeni!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani