Predstavitev stripa Kajuh pesnik partizan

Muzej novejše zgodovine Celje vas na predvečer dneva boja proti okupatorju v sredo, 26. aprila 2023, ob 18. uri vabi v muzejsko kavarno na predstavitev stripovske biografije KAJUH pesnik partizan.

Risoroman Kajuh, pesnik partizan je pospremil stoletnico rojstva pesnika in partizana Karla Destovnika – Kajuha (1922-1944), izšel pa v letu, ki ga je slovenska vlada na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za Kajuhovo leto.

Strip je nastal po knjigi Vlada Vrbiča Prestreljene sanje, scenarij oz. besedilo je prispeval Marijan Pušavec, za imenitne ilustracije pa poskrbel Zoran Smiljanić, eden najbolj prepoznavnih slovenskih stripovskih ustvarjalcev. Razdeljen je na tri dele – Mladost v Šoštanju, V okupirani Ljubljani ter V partizanih in zajema celotno, čeprav kratko, Kajuhovo življenje.

Kot pravita avtorja, gre za »resnično zgodbo o ljubezni, poeziji, vojni in smrti«, za zgodbo o mladeniču iz Šoštanja, ki je z globokim občutenjem in empatijo nagovoril slovenskega človeka v najhujših vojnih stiskah, ko sta bila pod vprašajem obstoj naroda in življenja posameznikov, ter s strastno interpretacijo svojih verzov na partizanskih mitingih med poslušalci sprožal močne čustvene odzive, bil prava rokenrol zvezda, roker pred svojim časom.

Vstop prost.

Prijazno vabljeni!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani