Razstava ob mednarodnem dnevu knjig za otroke: Radi imamo knjige

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.

Vse od leta 1967 vsako leto ob tem prazniku pripravi plakat in poslanico druga nacionalna zveza. Glede na izbrano temo, znani avtor iz države gostiteljice napiše sporočilo otrokom sveta, priznani ilustrator pa oblikuje plakat. Ta gradiva uporabljajo za promocijo knjig in branja. Poslanico – sporočilo berejo v devetdesetih državah po svetu.

V dneh, ko praznujemo mednarodni dan knjig za otroke, poteka vsako leto v italijanski Bologni tudi otroški knjižni sejem, na katerem se srečujejo in povezujejo avtorji otroških knjig, ilustratorji, grafični oblikovalci, prevajalci, literarni agenti, založniki in prodajalci knjig. V Bologni razstavljajo tudi ilustratorji otroških knjig, podeljujejo nagrade Hansa Christiana Andersena in spominske nagrade Astrid Lindgren.

Častna država Otroškega knjižnega sejma, ki bo potekal med 8. in 11. aprilom 2024 v Bologni, bo Slovenija. Pričakuje se, da bo sejem gostil blizu 1500 razstavljavcev in 29.000 profesionalnih obiskovalcev iz 90 držav.

Otroški muzej Hermanov brlog ima več muzejskih zbirk. V najbolj dinamični in najobsežnejši – Otroško življenje – hranimo več kot 300 otroških knjig, med katerimi so slikanice, kartonke, prostorske knjige, knjige iz blaga, otroške pesmi, pravljice, otroške enciklopedije, kartonske zgibanke, učbeniki, za osebe s posebnimi potrebami pa imamo tipne knjige, knjige v brajici in knjige v slovenskem znakovnem jeziku. Hranimo tudi otroške revije Ciciban, Cicido, Pikapolonica, Mikijev zabavnik, Zmajček in druge.

Na razstavi dajemo pod žaromete skoraj 140 let staro otroško slikanico Aus dem Leben (v prevodu: Iz življenja), ki jo je muzeju podarila družina Jerman iz Ljubljane.

Knjigo smo prejeli po pošti, skupaj s sporočilom, da so na knjigo naleteli v družinski knjižnici, da je gotovo stara sto ali več let in je napisana v nemščini. Prepričani so, da bo knjiga zanimiva popestritev naše zbirke. Avtor knjige je nemški ilustrator in risar Lothar Meggendorfer (1847–1925), ki je poznan predvsem po prostorskih, »gibljivih« knjigah.

Osma izdaja knjige je bila natisnjena okoli leta 1886 pri založbi Verlag Von Braun & Schneider v Münchnu. Napisana je v gotici in je barvno ilustrirana. Uvodu sledi 16 strani, z osmimi vsebinami. Na levi strani je napisana zgodba, desno pa je vsebinsko povezana barvna ilustracija, pod katero je papirnati jeziček. Ta se pomika vertikalno in animira dele ilustracije in figure, da risba oživi in knjiga postane še zabavnejša za otroke. Prav gotovo je avtor s tovrstnimi knjigami močno dvignil nivo bralne kulture in okrepil ljubezen do knjig najmlajšim.

Razstavljenih je 60 knjig iz zbirke Otroško življenje, 61 knjig pa si lahko ogledate virtualni obliki.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 31. avgusta, je tudi izmenjevalnica otroških knjig.

Vabljeni!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani