P R E S T A V L J E N O Urbani safari po degradiranih območjih Celja s kolesi

Zaradi napovedanega slabega vremena je današnji urbani safari P R E S T A V L J E N.

Nadomestni termin javimo takoj, ko bo mogoče. Hvala za razumevanje.

 

V sklopu dogodkov ob razstavi Stran pa ne bomo metal’, vas vabimo na kolesarjenje po degradiranih točkah Celja. S kolesi se bomo odpravili na ogled mesta, ki ga je v 20. stoletju zaznamovala rast industrije. Žal pa ta ni omogočila zgolj razvoja mesta, pač pa je pustila tudi velik negativni odtis na okolje in zdravje ljudi.

Popeljali se bomo skozi Celje vse do Bukovžlaka in se vmes ustavili na točkah, ki so bile ali pa so še vedno pod vplivom posledic onesnaženja. Pot bomo začeli na razstavi Stran pa ne bomo metal’, ob plakatu Iztoka Skoka z naslovom “Dihanje ubija”, ki je nastal v sklopu akcije Urbana gverila. Nato bomo sedli na kolesa in se odpeljali do Porodnišnice Celje kjer raziskovalci Inštituta Jožef Stefan raziskujejo vsebnost težkih kovin v krvi novorojenčkov in v materinem mleku, podatke o projektu nam je posredovala dr. Neža Palir.

Sledi kolesarjenje do vrtca na Čopovi ulici, ki je eden od vrtcev kjer so, po dolgih letih igre otrok na onesnaženi zemlji, pred časom končno zamenjali zemljo polno težkih kovin. Več o tem nam bo povedala raziskovalna novinarka Špela Kuralt. Nadaljevali bomo do dimnikov stare Cinkarne, ki so danes spomenik celjske industrijske dediščine, hkrati pa stojijo na najbolj degradiranem območju Celja.

Načrte in pogled v prihodnost nam bo predstavil župan Mestne občine Celje, Matija Kovač. Za konec bomo noge dobro pretegnili do Bukovžlaka kjer nas bo pričakal Boris Šuštar iz Celjske civilne iniciative in nam predstavil kako se s posledicami sodobnega onesnaževanja spopadajo ljudje v neposredni bližini kemične industrije.

Kolesarski potep bo skupaj s pogovori trajal cca. uro in pol ter cca. dvanajst kilometrov. Po koncu sledi regeneracijski napitek in sproščeni pogovor o videnem in slišanem na muzejskem balkonu.

Udeleženci potrebujejo svoja kolesa.

Zaželene so prijave na informacijska@mnzc.si ali 03/428 64 28.

Udeležba je brezplačna in na lastno odgovornost.

V primeru slabega vremena bomo urbani safari prestavili na drug termin.

Zbirno mesto: pred MnZC, Prešernova 17.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani