V Laškem na ogled nova gostujoča razstava na prostem

Od torka, 24. julija, je na spodnjem dvorišču Savinje Laško na ogled nova gostujoča razstava Zdravilišče Laško na starih razglednicah, ki je nastala v sodelovanju Muzeja novejše zgodovine Celje in Muzeja Laško.

Predvsem v drugi polovici 19. stoletja so se zdravilišča pričela propagirati na nov način, preko razglednic, kar je v hipu osvojilo svet. Gostje so s svojega potovanja, dopusta ali zdravljenja pošiljali majhne fotografije s pozdravi, na katere so pogosto pripisali tudi svoje občutke. Vsled tega so zdravilišča, med njimi tudi Laško, med seboj kar tekmovala, katero bo imelo lepšo, bolj povedno in privlačno razglednico.

Razstava Zdravilišče Laško na starih razglednicah daje vpogled v bogato zbirko razglednic, ki so jih nekoč pošiljali s tega zdravilišča.

Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2018.

Ker pa je Laško prepleteno tudi z iskanjem motivov fotografskega mojstra Josipa Pelikana, smo ob odprtju razstave Laščanom predstavili njegov potujoči fotografski atelje, kjer je kostumiran fotograf ustvarjal portretne fotografije v sodobnih fotografskih tehnikah s pridihom nostalgije.

Utrinke z odprtja si lahko ogledate v galeriji fotografij.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani