Vabljeni na odprtje gostujoče razstave Zukove karikature

Muzej novejše zgodovine Celje vas v torek, 29. avgusta 2023, ob 18. uri vabi v prostore muzeja na otvoritev gostujoče razstave ZUKOVE KARIKATURE.

Zulfikar »Zuko« Džumhur, bosanski pisatelj, slikar in karikaturist, je s svojim delom in osebnostjo zaznamoval jugoslovansko kulturno dogajanje druge polovice 20. stoletja.

Razstava »Zukove karikature« je prva razstava njegovih karikatur, nastala po Zukovi smrti leta 1989. Pripravili so jo leta 2013 v njegovem rodnem Konjicu. Na njej se spoznamo z delom Zukove ustvarjalnosti, njegovimi karikaturami, ki so bile hkrati tudi njegova identiteta, vse od znamenite antologijske karikature »Kapital«, nastale v »Književnih novinah« leta 1950 (prva karikatura iz vzhodnega bloka, objavljena v nemškem časopisu »Stern«, in karikatura, ki so jo v tistem obdobju objavili skoraj vsi svetovni časopisi), do naslednjih 10.000 karikatur, ki jih je ustvaril v svojem bogatem kreativnem opusu. Karikature hrani konjiški domoznanski muzej, del katerega je tudi Zukova rojstna hiša.

Razstava bo na ogled do 24. septembra 2023.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani