Fotohiša Pelikan

Spomini posameznikov in njihova pričevanja so majhni drobci za sestavo mozaika preteklosti. Vsaka zgodba, vsak spomin pričevalcev še kako šteje, da lahko sestavimo ali bolje rečeno dopolnimo zgodbo o uspešnem in plodovitem fotografu, kronistu mesta Celje, Josipu Pelikanu.

Spomini radovednih obiskovalcev, sosedov, Celjanov, ki so Pelikana srečevali na ulici, pri njegovem delu na terenu, se nekoč fotografirali pri priznanem »Foto Pelikanu«, se pri njem izučili fotografskih veščin ali bili kako drugače povezani z imenom Pelikan, so se nenehno nabirali. Še posebej dragocena so spominska pričevanja sorodnikov. In zdaj je čas, da jih delimo z vsemi, ki si želijo pokukati v zakulisje te fotozgodbe. Tudi tako se piše zgodovina …

Zgodbe pričevalcev so objavljene nedotaknjene, avtentične, tako, kot so nam jih zaupali sami, večina je zapisanih v sočnem pogovornem jeziku, z nekaterimi fonetičnimi vstavki. Bralcem na ta način omogočimo slikovitejše vživljanje v dogodke, atmosfero tistega časa in značaje ljudi, o katerih pripovedujejo, in tako dosežemo še večji odziv in empatijo. S fotografijami iz bogate Pelikanove zbirke, ki jo hrani naš muzej in iz družinskih albumov pričevalcev dobijo zbrani spomini še veliko večjo težo.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam zaupali svoje zgodbe. Seveda vseh ne moremo objaviti na tem mestu, poskrbeli pa bomo, da bodo vse varno shranjene in dostopne za potrebe raznolikega muzejskega dela. Naj torej spomini oživijo!

BOŽENA OROŽEN

BRANE FELDIN

ANICA ČONČ

LEA JURAK IN IRENA NOVAK

BERT SAVODNIK

IVANKA BAJUK

STANE VODOPIVC

ANTON MUŽIČ

ZLATA PINTAR

JOŽE KLARIČ

LEON LEŠNIK

FRANC ČANŽEK

N. N.

KONRAD OROŽIN

ALEKSANDER ZORE

MARIJA BOŽENA RAVBAR in EDVARD RAVBAR

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani