DEKD tudi v Muzeju novejše zgodovine Celje

Tudi letos bomo v Muzeju novejše zgodovine Celje obeležili Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. Gre za vsakoletna projekta, ki združita stroko, pedagoge, šolsko mladino, lokalne skupnosti, društva in zainteresirano javnost v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine.

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope. DEKD predstavljajo najprepoznavnejšo akcijo pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije na področju kulture, saj privabijo k sodelovanju 50 držav, 6000 mest in 30.000 kulturnih spomenikov ter imajo več kot 20 milijonov obiskovalcev.

Teden kulturne dediščine (TKD) je nacionalni medresorski projekt. Cilj projekta je, da bo četrtina slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter gimnazij aktivno sodelovala v TKD. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je nosilec projekta, partnerji pa so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, Zavod RS za šolstvo in Skupnost vrtcev Slovenije.

Program vseh prireditev in dejavnosti v okviru ELKD 2018 si lahko ogledate tukaj: Program ELKD 2018.pdf

V Muzeju novejše zgodovine Celje pripravljamo dva dogodka, ki se bosta odvila 27. septembra in 4. oktobra, med 9. in 11. uro. Nagovarjata skupine, naslovljena pa Zemlja pleše, torej na naslov občasne razstave v Otroškem muzeju.

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani